ΤΟ ΜΑΥΡΟΔΕΝΔΡΙ

Tο χωριό Μαυροδένδρι βρίσκεται στο νομό Κοζάνης της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι από τα καλύτερα και μεγαλύτερα χωριά της επαρχίας Εορδαίας.

Κατοικούν μόνιμα σ' αυτό περίπου 300 οικογένειες με περισσότερους από 1.000 κατοίκους.

Οι περισσότεροι κάτοικοι εργάζονται στα εργοστάσια της ΔΕΗ και δεν είναι λίγοι αυτοί που επιδίδονται στη γεωργία με καλλιέργειες σιτηρών, ζαχαρότευτλων, πατάτας και ντομάτας. Το χωριό είναι γνωστό από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας με το όνομα Καραγάτς ( = Μαύρο δένδρο). Το πρώτο Κοινοτικό Συμβούλιό του διορίστηκε το 1919 και ήταν τούρκικο. Οι αποφάσεις για όλους τους τομείς του χωριού λαμβάνονταν από τον πρόεδρο μέχρι το 1924 οπότε έγινε και η αλλαγή του Κοινοτικού Συμβουλίου σε ΕΛΛΗΝΙΚΟ. Το 1927 το χωριό μετονομάστηκε σε Μαυροδένδρι.

Το 1923 μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών εγκαταστάθηκαν στο χωριό πολλές προσφυγικές οικογένειες από την Μικρά Ασία. Τα πολιτικά προβλήματα που απασχολούσαν αυτή την εποχή την Ελλάδα δεν έδειχναν να αγγίζουν τους κατοίκους του χωριού, γιατί αυτοί καλούνται να επιλύσουν ένα πλήθος ζωτικών προβλημάτων όπως αυτά της στέγης, της τροφής, της υγείας και της παιδείας. Μέσα σε μικρό σχετικά χρονικά διάστημα, μετά από επίμονες και επίπονες προσπάθειες και με την βοήθεια των ιθυνόντων του χωριού και του κράτους τα βιοτικά προβλήματα ξεπεράστηκαν στο μεγαλύτερο βαθμό τους και άρχισαν οι εργασίες για την κατασκευή του Δημοτικού Σχολείου.

Τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο πόλεμος και η δικτατορία του 1967 - 1974 δεν αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για την πρόοδο του χωριού, το οποίο χάρη στις προσπάθειες των κατοίκων του και στη βοήθεια του κράτους, εξελίχθηκε σε ένα από τα καλύτερα χωριά της περιοχής.

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αντιμετωπίστηκαν και τα προβλήματα που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός της 13ης Μαίου 1995.

Σήμερα μπορούμε να καυχιόμαστε για τους φαρδείς ασφαλτοστρωμένους δρόμους, την ευτρεπισμένη και απλόχωρη πλατεία, τους περιποιημένους κοινόχρηστους χώρους, για τα σύγχρονα, καινούρια σπίτια και τις άλλες οικοδομές.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στο Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο, ο οποίος ιδρύθηκε το 1979 από νέους του χωριού, με στόχο την πνευματική και πολιτιστική αναβάθμισή του. Οι δραστηριότητες του Συλλόγου στα 18 χρόνια λειτουργίας του είναι αξιόλογες και μαρτυρούν τη διάθεση των νέων να έρθουν σε επαφή με την παράδοση, να την αξιοποιήσουν δημιουργικά, να συνδυάσουν τα παλιά με τα νέα στοιχεία και να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την πνευματική καλλιέργεια όλων των κατοίκων.

Μέσα στα πλαίσια αυτών των προσπαθειών εκδόθηκε εφημερίδα που ασχολήθηκε με τα προβλήματα που απασχολούσαν το χωριό, δημιουργήθηκε βιβλιοθήκη, η οποία περιλαμβάνει 2.000 βιβλία και στο κτίριο του Συλλόγου λειτουργεί τμήμα Πληροφορικής.

Σημαντικό είναι το Λαογραφικό τμήμα, το οποίο με τα εργαλεία που παρουσιάζει, γνωστοποιεί τις συνθήκες ζωής των παλιότερων κατοίκων του χωριού και εμπνέει σεβασμό στους αγώνες τους. Τέλος, αξιόλογα είναι τα χορευτικά ποντιακά συγκροτήματα, τα οποία αποδεικνύουν την έμπρακτη αγάπη των παιδιών για το παρελθόν και τους προγόντους τους.


Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα